Nasz koncept
Nasza filozofia
W Warszawie zawsze brakowało restauracji specjalizującej się w żeberkach. W dodatku grillowanych na żywym ogniu i aż po same kości przesiąkniętych aromatem pełnych przypraw marynat. Jednym słowem: rozpływających się w ustach.
Dlatego w 2020 roku, podczas pandemicznego lockdownu, zdecydowaliśmy się otworzyć wyjątkowy koncept w samym centrum Śródmieścia Południowego, w kulinarno-barowym zagłębiu przy zbiegu ulic Emilii Plater i Hożej. Wcześniej funkcjonował tu znany i lubiany koncept Flambéeria, który po kilku latach swojej świetności ustąpił miejsca właśnie Arubie.
Aruba Sophisticated Ribs Bar to miejsce przede wszystkim dla fanów żeberek oraz koneserów dobrej jakości mięsa. Do przygotowania naszych żeberek używamy Wieprzowiny Złotnickiej, która jest na liście polskich produktów tradycyjnych. Nasz Szef Kuchni zadbał też o to, aby w karcie znalazły się propozycje wegetariańskie i wegańskie. Oprócz klasycznego tatara, dużą popularnością cieszy się roślinny smalec i tatar z suszonych pomidorów.
Nasze żeberka
Swój obłędny smak nasze żeberka zawdzięczają autorskiej recepturze. Mięso z wyjątkowej Wieprzowiny Złotnickiej jest najpierw peklowane przez 24h – to tu tkwi sekret rozpływających się w ustach żeberek. Następnie mięso „wyleguje się” przez kolejne 24h w autorskiej kompozycji ziół i przypraw. Dodatkowy aromat nasze żeberka zyskują w trakcie grillowania na opalanym drewnem grillu. W kolejnym etapie, żeberka pieką się odpowiednio długo w kąpieli z bulionu z trzech mięs.
Ale to nie koniec. Dla naszych Gości przygotowaliśmy wyjątkowe marynaty, które swoim smakiem zabierają w różne zakątki świata.
W stałym repertuarze dostępne są cztery wyjątkowe marynaty:
- odurzająca azjatyckimi przyprawami Teriyaki z imbirem, trawą cytrynową, świeżym szczypiorem i białym sezamem
- słodko-wytrawna z piwem pszenicznym, śliwką pieczoną w miodzie, białą cebulą, tymiankiem i rozmarynem
- bardzo aromatyczna z kozim serem, konfiturą z czerwonej cebuli i świeżym tymiankiem
- absolutny majstersztyk: BBQ na bazie whiskey Jameson z glazurowaną mini kukurydzą i gorącym cheddarem
Możesz zrobić je sam … albo zostawić to nam i dać się ugościć. Zrobimy to z przyjemnością!